Biografie door Jean Jour

JEAN JOUR : 1937 -2016 geboren in Luik (België), journalist, romanschrijver, biograaf, lid van de Westerse Schrijvers van Amerika.

Jacques Donnay, tekenaar en schilder, is een van die bevoorrechte mensen die in beide disciplines uitblinkt met een gemak dat je sprakeloos achterlaat en die deze beroepen al heel lang uitoefent. Het duurde zeker niet lang voordat hij erkenning kreeg voor zijn beeldende kunst die hem al tentoonstellingen over de hele wereld opleverde, zoals Parijs… en Wisconsin.

Als landschapsschilder en portrettist legt hij de alledaagse nuances vast in zijn stukken; Van herfstavonden en de voorjaarsdagen tot de reflecties op de Maas. Het bruisen van de kleine riviertjes in de Ardennen, de eerste dauw van de dageraad of de aanwezigheid van leven in het bossachtige woud.

Verankerd in Dalhem, waar hij zowel zijn primaire inspiratie als zijn leefstijl heeft gekozen, legt hij toch alles, qua charmes die de andere dorpen van Wallonië, de omgeving van luik of de streek van Verviers, in het hart van de Ardennen, vast. Vooral de natuur inspireert tot composities die vaak uit een Bioscoopscherm lijken te komen.

De regisseur van de poëzie heeft de verbazingwekkende scheppingskracht om zijn schilderijen te laten doordringen alsof er plotseling een venster wordt geopend om het landschap in zijn volle glorie te ontvangen. Dankzij een persoonlijke techniek die gedurende enkele jaren is geperfectioneerd, geeft hij de indruk dat zijn visie op het universum, die de vier seizoenen, de wind, de regen en de hitte aanroept, zich naar de aanschouwer toe ontvouwt en de essentie van het mysterie ervan aanreikt.

Jacques Donnay is niet tevreden met het vastleggen van wat men de ziel van het landschap kan noemen, maar schetst met hetzelfde gemak familieportretten of karakteristieke hoofden, trogans in Breughel-stijl die ons herinneren aan de ontmoetingen met de Batte die hem in staat stelden om enkele jaren geleden een echt "levend boek" te produceren.

Wat betreft zijn beeldcomposities, theaterprogramma’s, posters of andere affiches bestemd voor verschillende promoties, gaan ze de uitdaging aan om in een kleine ruimte alle te ontdekken werelden samen te brengen; een overvloed aan personages en een perfecte synthese van het ontleedde thema.

Veelzijdig, Jacques Donnay blijft zo in een kunst die hij als een gewetensvolle en geïnspireerde professional beoefent. Thuis kijken is een passie die de knowhow van zijn hand vertaalt met hetzelfde intense plezier dat men kan nemen bij het beschouwen van zijn werken.

Tekst van Jean Jour vertaald uit het Frans